Als je dan toch je bed uit komt om te gaan werken, dan wil je aan het eind van de dag ook kunnen zeggen dat je een goede dag hebt gehad en veel hebt gedaan. Deze vijf tips vormen voor mij het verschil tussen na een dag werken moe en uitgeblust naar huis gaan of juist met een goed gevoel en vol energie.
1. Sta vroeg op!
Mijn wekker gaat om 5.45 uur. Ik wil rond 6.00 uur opstaan, en omdat ik niet zo’n held ben in het weerstaan van de snoozebutton op mijn telefoon, staat de wekker dus nog iets eerder.
De voordelen van vroeg opstaan?
- In alle rust je dag kunnen starten met genoeg tijd voor lekkere koffie, een goed ontbijt, de krant of zelfs een goede work-out.
- Je werkdag starten zonder afleiding. De eerste mails, whatsapp-berichten, social media posts komen pas een paar uur later binnen. Tot die tijd kun je je dus met totale aandacht richten op wat je moet doen
- Je bent productiever en meer gefocust. Ok, eerlijk is eerlijk, ik weet niet of dat ook voor jou geldt, maar ik krijg tussen 6.00 en 7.00 tien keer meer gedaan dan tussen 15.00 en 16.00 uur.
- Het is nog heerlijk rustig op de weg en in de trein! Zelf ‘trein ik’ drie keer per week van Utrecht naar Den Haag en ik kan niet zeggen wat ik fijner vind; door stille, nog slapende straten naar het station fietsen of het feit dat in de trein iedereen zijn mond houdt op dit tijdstip ;-)
2. Maak een planning
Sinds ik structureel tijd besteed aan het inplannen van al mijn werkzaamheden ben ik veel effectiever geworden. Zodra ik een toezegging doe, plan ik ruimte in in mijn agenda om de taak uit te voeren. Daarbij zorg ik er altijd voor dat er ook genoeg vrije ruimte overblijft zodat ik zelf nog altijd kan kiezen wat ik eerst doe en wat ik toch nog liever even laat liggen. Meer tips over goed plannen? Lees hier verder.
3. Maak lijstjes
Zonder todo-list ben ik nergens. Ik betrap mezelf er dan voortdurend op dat ik van alles door elkaar doe, taken niet afmaak en niet de juiste prioriteiten stel. Mijn globale planning staat in mijn agenda, dus als ik ’s morgens achter mijn bureau ga zitten weet ik in grote lijnen wat er die dag op het programma staat. Toch lukt het me pas echt om veel gedaan te krijgen als er een lijstje naast me ligt, waarop ik één voor één dingen af kan strepen. Meer lezen over het maken van de beste to-do-list?
4. Doe wat je leuk vindt!
Als je doet wat je leuk vindt, is het zoveel makkelijker om jezelf te motiveren, om hard te werken en om er goed in te worden. Dit is daarom misschien nog wel de belangrijkste tip: kies voor wat je leuk vindt, voor waar je energie van krijgt. Aan de andere kant heb ik hier gemengde gevoelens bij, want soms wéét je helemaal niet wat je leuk vindt, of je víndt even helemaal niets leuk, of je kunt helemaal niet doen wat je het liefst zou doen. En zo is het dus ook; soms moet er simpelweg geld verdiend worden of zijn er andere dingen die moeten. Dan is het zaak er je schouders onder te zetten. En dat is een stuk lastiger. Maar je kunt het wel!
5. Denk aan waarom je doet wat je doet!
“Omdat het moet van de baas” is nu eenmaal niet de meest motiverende gedachte. Gelukkig zijn er tal van andere redenen waarom je doet wat je doet. Probeer deze eens voor jezelf op te schrijven. Als je in de thuiszorg werkt, doe je je werk waarschijnlijk om het leven van de mensen die je helpt prettiger te maken, om ze te helpen, maar misschien doe je het ook wel om jezelf verder te ontwikkelen of om ooit de baan van je leidinggevende te hebben. Stuk voor stuk zaken die je kunnen motiveren om je bed uit te komen en er weer een fantastische werkdag van te maken!